Радехівська міська територіальна громада

Львівська область, Червоноградський район

14.03.2023 15:17

До уваги власників земельних ділянок! Новий податок на землю : хто та скільки платитиме ?

6410745d5727b__main_image_9114945f73f1cf11da5c80f4bae429c8.jpeg

Внесеними Законом України від 30.11.2021 №1914-ІХ змінами до Податкового кодексу України,  впроваджено нову систему оподаткування сільськогосподарських товаровиробників: введено поняття мінімального податкового  зобов’язання  для сільськогосподарських товаровиробників – власників, орендарів або користувачів сільськогосподарських угідь.

Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) — це мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

Хто повинен платити?

Власники або користувачі земельних ділянок, які віднесені до сільськогосподарських угідь.

Водночас МПЗ не визначається для земельних ділянок, що використовуються дачними та садівничими кооперативами, а також набуті у власність або користування членами цих кооперативів, земель запасу, невитребуваних земельних часток (паїв), розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування, земельних ділянок, які розміщені у Чорнобильській зоні, земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів.

Громадянам-власникам землі, що не передали в оренду свої наділи і використовують їх самостійно, не потрібно обраховувати МПЗ, Державна податкова служба здійснить таке нарахування і сформує Податкове повідомлення-рішення.

Підпунктом 170.14.3 п. 170.14 ст. 170 Податкового Кодексу  встановлено, що визначення загального мінімального податкового зобов'язання фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи - підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним.

Отже, вперше з 01.01.2023 по 01.07.2023. фізичні особи, які не зареєстровані як фізичні особи - підприємці, отримують податкове повідомлення - рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь

Розрахунок МПЗ:

Порядок розрахунку МПЗ визначено ст. 38-1 Податкового кодексу України та обчислюється за відповідними формулами:

  • нормативна грошова оцінка, яких проведена —      МПЗ = НГОд x К x М / 12
  • нормативна грошова оцінка, яких не проведена — МПЗ = НГО x S x К x М / 12

МПЗ — це мінімальне податкове зобов’язання;

НГОд — нормативна грошова оцінка відповідної земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації;

НГО — нормативна грошова оцінка 1 гектара ріллі по АР Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації;

S — площа земельної ділянки  в гектарах;

К — коефіцієнт, що становить 0,05 (за 2022 та 2023 роки коефіцієнт «К» застосовується із значенням 0,04, 

М — кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (емфітевзис).

Звертаємо увагу,

 «Щоб розуміти, хто повинен платити МПЗ, необхідно впевнитись, чи перебуває земельна ділянка в офіційній оренді (чи зареєстровано право на користування в Реєстрі речових прав). Якщо ділянка знаходиться в офіційній оренді, то МПЗ сплачуватиме орендар. Якщо така ділянка не перебуває в офіційній оренді і право на користування на таку ділянку не зареєстровано в Реєстрі речових прав, то МПЗ сплачуватиме власник землі.

 Тому рекомендуємо всім громадянам, які передали свої земельні ділянки  у користування аграріям перевірити чи таке користування є офіційним»

 Радехівська  міська  рада