Логотип

Радехівська міська територіальна громада

Львівська область, Червоноградський район

01.02.2024 10:38

Радехівська ДПІ інформує: «Гаряча лінія» з питань декларування доходів за 2023 рік

65bb589e12c83__гаряча-лінія-02-2024.jpeg

У Радехівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», на запитання дозвонювачів відповідала начальник ДПІ Руслана Мулявка, зокрема:

Після отримання яких доходів, виникає обов’язок подання Декларації про майновий стан та доходи?

Обов’язок щодо подання декларації виникає у громадян, які протягом 2023 року отримували:

доходи, з яких під час їх нарахування не утримувався податок на доходи фізичних осіб; 

дохід від особи, яка не є податковим агентом; 

іноземні доходи.

Чи буде об’єктом декларування нерухомість, отримана у спадок від померлого батька?  

Податковим кодексом передбачено, що у випадку успадкування нерухомості членом сім’ї першого та другого ступеня споріднення податок з доходів фізичних осіб не утримується і декларація не подається.

Наразі членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення фізичної особи (з метою оподаткування) вважаються: її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи ( у тому числі усиновлені), її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і батька, онуки. 

 Я упродовж 2023 року суміщав роботу  на 2-х підприємствах. Чи потрібно мені подавати декларацію? 

Ні, якщо трудові відносини були оформлені належним чином, згідно діючого законодавства. Адже роботодавці, які виплачували дохід мали статус податкового агента і на них покладено обов’язок  утримувати належні суми податку із нарахованих доходів та своєчасно перераховувати їх до бюджету.  

Скільки у мене є часу для подання декларації? 

Нормами Податкового кодексу України встановлено два терміни подання декларації для різних категорій платників. Одна категорія – це громадяни, які отримували доходи і мають про них повідомити в декларації та сплатити належну суму податку, у обов’язковому порядку. Для них граничний термін подання декларації – не пізніше 1 травня 2024 року. Інша категорія платників, це особи, які хочуть скористатися правом на податкову знижку. Саме вони мають право подавати декларацію впродовж 2024 року щодо витрат понесених у 2023 році на встановлені нормами ПКУ цілі.

Чи можу я подати декларацію, не відвідуючи податкову? 

Платник має на вибір декілька варіантів подання декларації. Перший – це подати декларацію особисто. Другий – направити по пошті. При цьому, слід врахувати, що таке відправлення має бути з описом вкладеного  повідомленням про вручення. Крім того, лист має бути відправленим не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання. І третій варіант – це використання засобу електронного зв'язку. Тобто, платник через сервіс «Електронний кабінет» має можливість заповнити декларацію не виходячи з дому та перевіривши її направити до контролюючого органу. 

Чи можна у податковій службі отримати консультацію щодо порядку заповнення декларації? 

 Так. У Центрі з обслуговування платників податків, де можна отримати консультацію стосовно порядку заповнення декларації . 

 Коли потрібно сплатити суму податкового зобов’язання? 

 Суму податкового зобов'язання, яку платник визначив самостійно  у поданій декларації, необхідно  сплатити  до 1 серпня поточного року.