Логотип

Радехівська міська територіальна громада

Львівська область, Червоноградський район

03.04.2023 17:12

Актуально: у Радехівській ДПІ відбувся семінар з роз’яснення новацій податкового законодавства.

642adefc00251__СЕМІНАР-2023.jpg

Днями в рамках роз’яснювальної кампанії в Радехівській ДПІ відбувся семінар з платниками податків щодо новацій податкового законодавства.

       Консультації з найбільш актуальних податкових питань надавали начальник Радехівської ДПІ Руслана Мулявка та фахівці державної податкової інспекції, працівники Червоноградського відділу податків і зборів з юридичних осіб управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Львівській області 

    Обговорено питання провадження  волонтерської діяльності, питання належного оформлення трудових відносин, роз’яснення податкового законодавства щодо реєстрації неприбуткових організацій,  декларування громадян для отримання податкової знижки, новації в застосуванні окремих норм податкового законодавства по єдиному податку обговоренно алгоритм застосування РРО/ ПРРО, а також про зміни в податковому законодавстві щодо реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами – підприємцями другої-четвертої груп. Наголошено що, до 1 травня повинні подати декларацію про майновий стан і доходи особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, підприємці, які в 2022 році отримували доходи, які підлягають оподаткуванню та не пов’язані з підприємницькою діяльністю, а також громадяни, у разі отримання доходів не від податкових агентів, спадщини не від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення чи інші доходи, які підлягають декларуванню.  З 1 січня 2023 року діє нова форма податкової декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 №143 «Про внесення змін до форми  податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», яку можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Скористатися зазначеним сервісом зможуть особи, які мають електронний цифровий підпис, виданий кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг. 

         Фахівцями ДПІ надано відвідувачам консультації з найбільш актуальних податкових питань, зокрема: основні зміни, які вступили в дію з 2023 року, зокрема, щодо сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) власниками (фізичними та юридичними особами) сільськогосподарських угідь, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах, якщо розмір ділянки становитиме 0,5 га та більше. Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Ці зміни стосуються як платників податків, так і органів місцевого самоврядування, адже його сплата впливатиме на дохідну частину місцевого бюджету. Усі кошти, сплачені у межах МПЗ за користування землею сільськогосподарського призначення, надходитимуть до місцевих бюджетів за місцем розташування ділянки. Якщо земельну ділянку передано в офіційну оренду, то обов’язок зі звітування та сплати переходить на орендаря такої ділянки.

Присутнім нагадали про функціонування комунікаційної податкової платформи, завдання якої активізувати діалог між податковою та платниками з метою оперативного надання відповідей на запити і звернення, вирішення інших питань. Для забезпечення ефективного зворотного зв'язку створено  електронну скриньку комунікаційної податкової платформи -  lv.ikc@tax.gov.ua. Також всі нові зміни податкового занодавства висвітлюються на сайтах місцевих органів влади, місцевій газеті «Народна справа» та ТРК «Радіо».

На завершення зустрічі присутім звернули увагу на необхідності роботодавців дотримуватись вимог трудового законодавства, зокрема  належно оформляти трудові відносини з найманими працівниками та виплачувати заробітну плату не нижчу мінімального розміру.