Логотип

Радехівська міська територіальна громада

Львівська область, Червоноградський район

19.07.2023 11:19

Запитували – відповідаємо, «гаряча лінія» у Радехівській ДПІ

64b79c9fee2ce__гаряча-лінія.jpg

Днями відбулася телефонна «гаряча лінія». На питання платників відповідала  начальник Радехівської ДПІ Руслана Мулявка.

Під час розмови із додзвонювачами було роз’яснено новації податкового законодавства.

Найбільше платники запитували про застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій РРО/ПРРО платниками єдиного податку (ІІ та ІІІ груп) в 2023 році.

Як проводиться видача готівки з каси?.

Видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями, що передбачено п. 26 розд. ІІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 (зі змінами, далі – Положення № 148). 

Якщо у скриньці РРО недостатньо готівки, щоб повернути необхідну суму покупцеві, касир повинен звернутися до бухгалтерії підприємства, щоб з каси видали певну суму готівки для повернення покупцю. Касир РРО, отримавши з каси бухгалтерії кошти, вносить їх до касового апарату шляхом проведення «службового внесення». 

Абз.4 п.39 розд. IV Положення № 148 визначено, зокрема, що фізичні особи-підприємці касової книги не ведуть. Таким чином, у випадку, коли у скриньці РРО, який використовується фізичною особою – підприємцем, недостатньо готівки, щоб повернути необхідну суму покупцеві, така особа вносить готівку до скриньки РРО за допомогою операції «службове внесення». 

Особлива увага була до реєстрації програмного РРО та порядок його використання. Цікавилися також щодо застосування програмного РРО при здійсненні розрахунків в безготівковій формі та через мережу Інтернет.

Також було чимало запитань щодо застосування єдиного податку 3 групи зі ставкою єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу, а також сплати  єдиного податку 1 та 2 групи.

Такі «гарячі лінії» в ДПІ проводяться регулярно, що надає можливість безпосередньо відповідати на питання платників.