Логотип

Радехівська міська територіальна громада

Львівська область, Червоноградський район

18.09.2023 11:35

Небезпека розповсюдження карантинних рослин та бур’янів в Україні

65080bfb2a83c__Карантинні-буряни-(1).jpg

Карантинні бур’яни — це особливо шкідливі види бур’янів, яких немає на території країни або вони наявні обмежено і контролюються спеціальними заходами.

Проблемі перенесення шкідливих організмів з одного регіону в інший у процесі господарської діяльності людини тривалий час не надавали значення. Звернули увагу на це увагу лише тоді, коли помітили, що разом з корисними рослинами можуть переміщуватися і небезпечні види бур’янів, збудники хвороб та небезпечні шкідники, які в нових умовах завдають значних збитків, зокрема і сільському господарству. Один з яскравих прикладів - розселення колорадського жука, який як відомо був завезений з Америки. Обсяги імпорту продукції рослинного походження, зокрема насіння та посадкового матеріалу, створюють реальні передумови для завезення на територію України цілої низки нових небезпечних карантинних організмів, зокрема і карантинних бур’янів

Найчастіше карантинні види бур’янів потрапляють в Україну із країн тропічного й субтропічного поясів Південної Азії, Африки та Америки. Звідти походять такі потенційно небезпечні карантинні види, як амброзія полинолиста, череда волосиста, соняшник каліфорнійський, соняшник війчастий, стриги, паслін каролінський, паслін лінійнолистий, іпомея ямчаста та інші види.

В Україні до “Переліку регульованих шкідливих організмів” внесено наступні види бур’янів: амброзія багаторічна (Ambrosia psilostacya) i трироздільна (A. trifida), череда двічіпірчаста (Bidens bipinnata) i волосиста (B. pilosa), соняшник каліфорнійський (Helianthus californicus) i війчастий (H. ciliaris), бузинник пазушний (іва багаторічна) (Iva axillaries), гірчак пенсильванський (Polygonum pensylvanicum), райманія розсічена (Raimania laciniata), паслін лінійнолистий (Solanum elaeagnifolium), каролінський (S. carolinensis) та триквітковий (S. trifolium), стриги жовта (Striga lutea), очанкоподібна (S. euphrasioides), єгипетська (S. hermontica), іпомея плющоподібна (Ypomea hederaseae) та лакуноза (Y. lacunose). Вважають, що в Україні можлива акліматизація нових видів, особливо у степовій зоні. Обмежено-поширеними є: амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia), гірчак рожевий (повзучий) (Acroptilon repens.), ценхрус якірцевий (малоквітковий) (Cenchrus pauciflorus), паслін колючий (Solanum rostratum), сорго алепське (гумай) (Sorghum halepense) та 15 видів повитиць (Cuscuta sp.sp.), з яких найвідомішими та поширенішими є повитиця польова (Cuscuta сampestris) і Лемана (C. Lehmanniana). Слід зазначити, що амброзія полинолиста, гірчак рожевий, повитиця польова в зоні Степу займають значні території. На жаль, останнім часом ці бур’яни ростуть не лише вздовж автошляхів, залізниць, зерносховищ, складів, але й часто їх виявляють у посівах, де вони забруднюють урожай і ускладнюють його збирання, що теж позначається на якості одержаної продукції.

Шкідливість більшості карантинних бур’янів досить вагома. Вона проявляється, передусім, у зниженні врожайності сільськогосподарських культур, луків і пасовищ; засміченні урожаю та погіршенні його якості; перенесенні збудників захворювань та накопиченні шкідників сільськогосподарських культур; токсичності для тварин, у збитках тваринництву; в негативному впливі на здоров’я людей; порушенні складу та структури місцевих фітоценозів.

Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області закликає суб’єктів господарювання та фізичних осіб не допускати завезення імпортних об’єктів регулювання на територію України без проведення відповідних фітосанітарних заходів, використовувати виключно рекомендовані засоби та методи захисту рослин.

 

 

Карантинні-буряни-(1).jpg